Varför är skyddskläder och skyddsutrustning dyr?

Av155cm.se

Varför är skyddskläder och skyddsutrustning dyr?

När det gäller godkänd skyddsutrustning kan man inte komma ifrån att den kostar en hel del pengar. Men varför är utrustningen så dyr när det finns många som använder den? I regel brukar det ju vara så att hög efterfrågan sänker priserna.

Dyrare produktion

När det gäller skyddsutrustning och skyddskläder går det i regel åt mer material än för att tillverka en vanlig sko till exempel. Det gör att produkten i slutändan blir dyrare. Det krävs också fler maskiner, mer personal och överlag medför hela produktionskedjan högre kostnader. Det är en av anledningarna till att skyddsprodukter är dyrare.

Stor efterfrågan, mindre tillgång

Ibland kan det också vara så att det ställs för hög efterfrågan efter en viss produkt. När då tillgången är liten och fler vill ha produkterna pressas priserna upp. Företagen vet att den som verkligen vill ha produkterna också betalar för dem. Därför kan de också ta ut högre summor, även om produkten i själva verket inte är värd så mycket pengar.

Krav på godkännande kostar

Just när det gäller skyddskläder och skyddsutrustning ska den också vara godkänd för att få användas. Stegen mot ett sådant godkännande kostar även det pengar. Tillverkaren ska redovisa produkterna, forska kring deras funktion, utveckla dem och slutligen även betala för att få sitt godkännande. Nästan varje år ska de här godkännande förnyas och kostnaderna kan springa iväg rejält. Det är också en faktor som gör att riktig skyddsutrustning kostar mer. Men å andra sidan vet man också som kund att sakerna verkligen fungerar.

Om författaren

155cm.se