Vem ska betala?

Av155cm.se

Vem ska betala?

När det gäller arbetskläder kan det vara ett gissel. Ibland har man en bra relation med sin arbetsgivare och då är det mycket troligt att denne kan tänka sig att stå för arbetskläderna. I andra fall får man som anställd själv köpa dem. Men vad gäller egentligen?

När ska arbetsgivaren stå för kostnaden?

När man till exempel arbetar med smittor är det arbetsgivaren som har ansvar för att det finns rätt skyddskläder för de anställda. Om det inte finns kan man som anställd faktiskt välja att strejka, och facket har i regel stora synpunkter på att anställda utsätts för sådana risker.

Får man köpa egna arbetskläder?

Ja, ibland får man om man vill köpa egna arbetskläder. Så kan vara fallet om man till exempel är timvikarie inom vården, eller om man vill ha en viss sorts kläder att arbeta i. Är man egen företagare får man också köpa egna arbetskläder. Ibland kan det dock finnas förbud mot att ha egna kläder på arbetsplatsen. Det kanske finns en bestämd klädkod, eller så har företaget en särskild säkerhetspolicy som alla plagg ska uppfylla och den blir svår att hålla om alla köper egna kläder.

Om författaren

155cm.se