Skyddsskor

Av155cm.se

Skyddsskor

Det har blivit allt mer populärt med skyddsskor som ser ut som vanliga gymnastikskor och i takt med att tekniker och material utvecklats har skyddsskor också blivit allt lättare. En skyddssko i dag väger i regel inte mycket mer än en vanlig sko. Men vilket skydd ger skorna?

När krävs skyddsskor?

När det krävs skyddsskor på arbetsplatsen är det i regel för att det finns risk att man skadar fötterna på ett eller annat sätt. Skyddsskor kan krävas på flera typer av arbetsplatser. Olika byggarbeten är i regel av den typen. Det kan också vara bra att ha skyddsskor om man arbetar inom sanering, i stall, i ladugårdar eller som elektriker. Skorna ger helt enkelt fötterna skydd mot det mesta.

Skor med spiktrampskydd

Om man ofta går i miljöer där det tenderar att finna spikar, skruvar eller annat vasst på marken kan ett par skor med spiktrampskydd vara bra. Då har skorna ett extra skyddande lager i sulan som gör att spikar eller annat vasst inte kan tränga igenom och nå in till foten. Spikar och skruvar böjer sig istället för att gå igenom skon. Man behöver alltså inte oroa sig för vassa föremål.

Stålhätta

En stålhätta täcker den främre delen av skon i de flesta skyddsskor. Den skyddar tårna om man tappar ett tungt föremål eller om man blir trampad på foten. En stålhätta kan vara en väldigt bra sak att ha även i stallet på fritiden. Man kan undvika brutna tår och mycket annat. Vissa skor har stålhättor som även tål att bli överkörda av en bil utan att skon skadas. Om man varit med om en olycka där skorna belastats tungt kan det dock vara klokt att byta ut dem. På så sätt vet man att skorna skyddar bra om man råkar ut för något längre fram.

Halksäkra skor

Många skyddsskor är också försedda med en halksäkrande sula. Det gör att man inte halkar lika lätt på hala eller blöta underlag. Det kan vara bra om man rör sig ute när det är kallt, eller om man arbetar där golvet tenderar att bli lite halt.

Skor som inte leder elektricitet

Som elektriker kan det ibland vara så att man kommer in i rum där det är blött på golvet, och där vätskan leder elektricitet någonstans ifrån. Då är det av stor vikt att man inte får en stöt när man går in. Ett par skyddsskor som inte leder elektricitet är alltså bra att ha.

Skor som tål kemikalier

Ibland är det skönt med ett par skor som också är beständiga mot oljor, syror och andra frätande ämnen. Flera skyddsskor är bara att spola av om man trampat i något och foten skadas inte. Det är särskilt viktigt om man arbetar i en verkstad eller på ställen där olika vätskor ofta hamnar på golvet.

Om författaren

155cm.se