Hörselskydd och skyddsglasögon

Av155cm.se

Hörselskydd och skyddsglasögon

Det är enormt viktigt att skydda både sin hörsel och sin syn när man arbetar, och det finns flera bra skydd som hjälper en att göra just det. Om man slarvar med att använda skyddsutrustning kan man drabbas av nedsatt hörsel på grund av att man utsatt sig för alldeles för höga ljud. Skyddar man inte sin syn kan man få synskador eller bli helt blind. Det kan antingen bero på smuts man fått i ögonen, eller på starka ljus.

Öronproppar

Öronproppar ses som de klassiska små gula propparna av skumgummiliknande typ, men det har också utvecklats andra sådana av till exempel silikon eller latex. Öronpropparna stänger ofta ute allt ljud och de är inte så avancerade. De sitter inne i öronen, och de som har lite känsliga hörselgångar kan få besvär av dem. Många företag som har bullriga miljöer erbjuder gratis öronproppar redan vid ingången.

Hörselkåpor

Hörselkåpor är större och sitter utanpå öronen. De ger ett bra skydd, och kåporna finns i olika storlekar så även små barn kan ha dem. Hörselkåpor kan ge olika skydd. Vissa stänger endast ute höga ljud, andra tystar allt. Hörselkåpor kan också ha extra funktioner. Vissa har radio, andra kan kopplas till mobiltelefonen via BlueTooth. Några kan även kopplas till en jaktradio så man hör jaktkompisarna direkt i hörselkåporna.

Skyddsglasögon av olika sort

Det finns flera olika typer av skyddsglasögon. En del sådana är billiga och väldigt bastäckande. De har endast glas mitt fram, och skyddar mot lite större partiklar. Det finns också skyddsglasögon som är mer heltäckande och de skyddar även mot små partiklar av olika slag. De flesta skyddsglasögon av billigare typ är genomskinliga. Om man vill ha ett skydd som tål kraftigare smällar, eller om man vill skydda ögonen även mot olika sorters strålning behöver man i regel betala lite mer för skyddsglasögonen.

Skyddsglasögon för svetsning

För svetsning finns särskilda skyddshjälmar med inbyggda skyddsglasögon. De har också ett färgat glas som ibland kan fällas ner istället för att vara nere hela tiden. Vid svetsning utsätts ögonen för extremt starkt ljus och man bör absolut inte titta in i en svetslåga utan skyddande glasögon, inte ens från avstånd. Råkar man titta rakt in i lågan kan man drabbas av allvarliga synskador, eller rent av förlora synen helt.

Om författaren

155cm.se